Home » Algemeen » Real-Time CGM

REAL-TIME CGM


Wat is Real-Time CGM?

Als u zelf diabetes heeft weet u als geen ander hoe belangrijk het is uw bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit is belangrijk om de kwaliteit van leven te verhogen en om de kans op complicaties zo klein mogelijk te maken. Standaard controleren mensen met diabetes hun bloedglucose met een vingerprik. Deze methode heeft zijn beperkingen, want het zijn slechts ‘momentopnames’. Met RT-CGM wordt elke 5 minuten de bloedglucose gemeten. Het systeem bestaat uit een sensor, zender en ontvanger.

De sensor wordt met behulp van een minuscule naald - zo dik als een haar - onderhuids ingebracht (meestal op de buik). Afhankelijk van het merk kan één sensor 3 tot 7 dagen onder de huid blijven zitten. De sensor is verbonden met een zender op de huid, die informatie stuurt naar de ontvanger. Dit is een draadloos apparaatje met een display waarop de glucosespiegel wordt afgebeeld. Stijgt of daalt de bloedsuiker te snel, dan geeft de ontvanger een alarm (geluid of trilling) af.

Wel is het belangrijk te weten dat RT-CGM niet de reguliere vingerprikken vervangt. Afhankelijk van de meter moet 1-2 keer per dag de RT-CGM meter geijkt worden met de waarde van uw bloedglucosemeter.

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier