Home » Algemeen » Vergoeding

WIE KOMT VOOR VERGOEDING IN AANMERKING?


Wie komt voor vergoeding in aanmerking?

Sinds 1 november 2010 wordt de continue glucosemeter gefinancierd uit de geneeskundige zorg. Dit betekent dat zender, ontvanger en sensoren uit het ziekenhuisbudget bekostigd moeten worden. Elk diabetescentrum moet afzonderlijk onderhandelen met de zorgverzekeraars over vergoeding van RT-CGM. Doordat nog niet alle centra afspraken hebben kunnen maken met de zorgverzekeraars, moeten sommige groepen patiënten nog wachten tot de GlucoseSensorTherapie voor hen vergoed wordt.

Bovendien verlangen de zorgverzekeraars dat diabetescentra voldoen aan de protocollen zoals die door de Nederlandse Diabetes Federatie zijn opgesteld en geven zij de voorkeur aan centra die veel ervaring hebben met intensieve insulinetherapie. Ook verplichten de verzekeraars om met aantoonbare ervaringscijfers te komen over het gebruik van RT-CGM. Als dit niet lukt, is de kans groot dat zij in de toekomst geen vergoedingen meer geven.

Iedere medisch specialist kan RT-CGM voorschrijven, maar uiteindelijk is het dus uw behandelend centrum dat bepaalt of u in aanmerking komt voor de behandeling én of u dat kunt doen op kosten van het ziekenhuis. Doordat de overheid werkt aan specialisatie van ziekenhuizen, is het waarschijnlijk dat slechts een beperkt aantal centra CGM zullen kunnen gaan aanbieden; dit zijn dan met name centra die veel ervaring hebben op het gebied van intensieve insulinetherapie.

De reden hiervoor is dat het heel kostbaar is: een startpakket kost al gauw € 1.000 in aanschaf. Dit pakket bevat een zender, ontvanger en een maandverbruik aan sensoren. Sensoren schommelen tussen € 70-80 per stuk en zijn 5-7 dagen bruikbaar. Zenders moeten 1 keer per 6 maanden vervangen worden.
 
Bij 80% gebruik kost deze behandeling inclusief zender, ontvanger, sensoren teststrips en lancetten, op jaarbasis bijna €4.000 per jaar.

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier