Home » FAQ » CGM » Sensor versus vingerprik

SENSOR VERSUS VINGERPRIK


Als ik mijn bloedsuiker meet met een vingerprik en de waarde vergelijk met die van de sensor, lijkt het net of de sensor wat achterloopt. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Dat komt doordat de sensor niet in bloed meet, maar in weefselvocht. Bloedwaardes en weefselvochtwaardes lopen niet per definitie gelijk; er is sprake van een vertragingstijd die afhankelijke is van de biologische vertraging en de technische vertraging. Dit betekent dat de sensor 5 tot 20 minuten achterloopt op de actuele bloedwaarde. Glucosesensors zijn ook niet bedoeld om constant een actuele waarde te zien, maar om trends en patronen te herkennen en om te worden gewaarschuwd als de bloedsuiker zich naar een gevaarlijk gebied beweegt. Op het scherm van de sensor zijn pijltjes zichtbaar waaraan u kunt zien of de waarde snel aan het stijgen of dalen is. Zo kunt u proactief handelen en een te hoge of te lage waarde voorkomen.
 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier