Home » Algemeen » Nut boluscalculator

HET NUT VAN DE BOLUSCALCULATOR


Vindt u het ook zo lastig om bij elke maaltijd en elk tussendoortje te berekenen hoeveel insuline u daarvoor nodig heeft? Een boluscalculator of bolus wizard kan een handig hulpmiddel zijn om de juiste dosering te kiezen en uw bloedsuiker beter onder controle te houden.

Uw insulinebehoefte is niet de hele dag gelijk; mogelijk heeft u in de ochtend meer insuline nodig voor hetzelfde aantal koolhydraten dan in de avond, of juist precies andersom. Hoe handig is het dan dat u deze wisselende insuline-koolhydraatratio kunt ingeven in de boluscalculator? Zo krijgt u advies op maat over wat u moet bolussen met de insulinepomp of bijspuiten met de pen.

Insulinepomp

Op veel insulinepompen zit een Bolus Wizard-functie: deze voert de berekening uit op basis van de inname van koolhydraten, de bloedglucosewaarden, de insuline-koolhydraatratio en de hoeveelheid actieve insuline in uw lichaam. Dit helpt om ervoor te zorgen dat u exact de juiste hoeveelheid insuline toegediend krijgt die nodig is om uw bloedglucosewaarden onder controle te houden.

Ook met insulinepen

Spuit u insuline met de pen? Dan kunt u gebruik maken van een glucosemeter met boluscalculator, die bovendien adviseert hoeveel eenheden nodig zijn om een afwijkende waarde te corrigeren. Dat zijn de Accu-Chek® Aviva Expert van fabrikant Roche en de FreeStyle InsuLinx  van Abbott Diabetes Care.  Ook deze meters houden rekening met de nog actieve insuline in uw lichaam.

Intensief sporten

Een tip: Heeft u net intensief gesport, dan zal het bloedglucoseverlagende effect nog enige tijd doorwerken en kunt u voor de zekerheid beter iets minder insuline toedienen dan de boluscalculator adviseert. Gaat u na de maaltijd intensief bewegen, dan geldt hetzelfde advies.

 

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier