Home » Algemeen » Glucosesensor ja/nee

GLUCOSESENSOR: JA, IK WIL! OF TOCH NIET?


Glucosesensor: ja, ik wil! Of toch niet?

Misschien lijkt het u de ideale oplossing: 24 uur per dag zicht op uw glucosewaarden. Voor veel mensen met diabetes type 1 lijkt Continue Glucose Monitoring (CGM) een droom die uitkomt. Een glucosesensor kan dan ook een heel mooi hulpmiddel zijn. Zeker voor ouders die een jong kind met diabetes hebben, tijdens de zwangerschap en voor mensen die veel last hebben van schommelende bloedglucosewaarden. Toch is de glucosesensor niet voor iedereen de ultieme oplossing.

Voordeel

Het belangrijkste voordeel van de CGM is dat deze de glucose continu meet en dat u direct kunt anticiperen op veranderende glucosewaarden. U wordt gewaarschuwd bij te hoge of te lage waarden en wanneer de bloedglucose te snel daalt of stijgt: zo krijgt u inzicht in het verloop van de bloedsuiker. Dat is zeker voor veel ouders van jonge kinderen meer dan welkom.

Jonge kinderen

Zoals Wendy, de moeder van Roos: “Wij – als ouders – zouden niet meer zonder de sensor willen. Nu kunnen we op elk moment van de dag en nacht zien of Roos een goede waarde heeft en wat daaraan vooraf is gegaan of gaat komen. ‘Sec’ een waarde prikken zegt niet zoveel. Als ze goed zit, weet je niet of dat toeval is. Dankzij de sensor zien we of ze aan het stijgen of dalen is.”

Zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kan de glucosesensor grote meerwaarde hebben. Zo vertelt Amy: “De sensor is echt een aanwinst voor mij. Mijn HbA1c was eigenlijk nog te hoog toen ik zwanger werd: 60 mmol/mol (oude waarde: 7,6 %). Die hebben we dankzij de sensor al snel omlaag kunnen krijgen; mijn HbA1c is nu 44 mmol/mol (oude waarde: 6,4 %). Dat was me niet gelukt zonder de sensor.”

Nadelen?

Echte nadelen heeft de glucosesensor niet. Het kan wel lastig zijn om er goed mee om te gaan.
• Zo is het heel belangrijk om rekening te houden met de tijd die verstrijkt tussen de meting en de waarde van de CGM. De glucosesensor loopt altijd iets achter, zo’n 5 minuten. Het gevaar bestaat dat u te snel reageert op een hoge of lage waarde en daardoor overcorrigeert, met de kans op een hypo of hyper.
• Daarnaast is CGM, met name bij snel veranderende glucosespiegels die dalen tot onder de 2,2 mmol/l minder nauwkeurig dan een vingerprik.
• Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat de CGM de ‘gewone’ bloedglucosemeter niet vervangt; nog steeds moet u 1-2 keer per dag een vingerprik doen om de glucosesensor te ijken met uw bloedglucosemeter.
• En, het is intensief. Het gebruik ervan vraagt inzet en motivatie van het behandelteam, maar vooral van uzelf.

Kostbaar

Krijgt u de CGM niet vergoed, dan is het gebruik ervan kostbaar. Een startpakket kost al gauw € 1.000 in aanschaf. Dit pakket bevat een zender, ontvanger en een maandverbruik aan sensoren. Sensoren schommelen tussen € 70-80 per stuk en zijn 5-7 dagen bruikbaar. Zenders moeten 1 keer per 6 maanden vervangen worden. Bij 80% gebruik kost deze behandeling inclusief zender, ontvanger, sensoren teststrips en lancetten, op jaarbasis bijna € 4.000 per jaar.

Wel of geen sensor? Een goed gesprek met de diabetesverpleegkundige kan u helpen in uw beslissing.

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier