AAN DE SLAG MET DE BOLUSCALCULATOR


Veel insulinepompen en enkele bloedglucosemeters (Accu-Chek® Aviva Expert en de FreeStyle InsuLinx) hebben tegenwoordig een boluscalculator. Dit is een soort rekenmachine die advies geeft over het aantal eenheden insuline dat u moet toedienen. Deze calculator is heel nauwkeurig omdat hij bij de berekening ook rekening houdt met uw koolhydraat-insulineratio, uw insulinegevoeligheid en de insuline die u nog in uw lichaam heeft. Nieuwsgierig? Lees hier wat een boluscalculator voor u kan betekenen.

Koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid, ingewikkelde termen

Het klinkt ingewikkeld: koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid. Simpel uitgelegd zegt de koolhydraat-insulineratio iets over hoeveel insuline u nodig heeft voor een bepaald aantal koolhydraten. De insulinegevoeligheid geeft aan hoeveel uw glucosewaarde zakt per aantal eenheden insuline. Beide waarden zijn per persoon verschillend en kunnen ook gedurende de dag veranderen.

Rekenformules

De koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid moeten in de boluscalculator worden ingevoerd. De meeste mensen doen dit samen met hun diabetesverpleegkundige. Bij Ziekenhuisgroep Twente begeleidt diabetesverpleegkundige Gerrie Lodeweges veel mensen bij het instellen van de boluscalculator. "Ik zie vaak mensen die niet voldoende insuline durven toe te dienen, uit angst voor hypo’s. Anderen corrigeren hoge waarden weer te impulsief, met veel schommelingen als gevolg. Bij deze patiënten biedt een boluscalculator uitkomst. De calculator is namelijk veel nauwkeuriger in het berekenen van het aantal eenheden insuline dat toegediend moet worden. Als mensen dit ervaren, durven ze op het advies van de calculator te vertrouwen en geven ze zichzelf de bolus die ze nodig hebben."

Programmeren

Bij het instellen van de boluscalculator werkt Lodeweges vaak samen met een diëtist. "Soms geven we de mensen tijdelijk een glucosesensor. Maar vaak vragen we of ze een aantal dagen een 7-puntscurve willen maken en een eetdagboek willen bijhouden. Met deze gegevens en met behulp van de regels van 100 en 500 berekenen we de insulinegevoeligheid en de koolhydraatratio. Dit programmeren we in de calculator. Bij de volgende consulten stellen we dit steeds bij. Je ziet dat de mensen op den duur minder gaan schommelen en bovendien meer inzicht in hun diabetes krijgen."

Aan de slag

Als uw boluscalculator is ingesteld, kunt u op het moment dat u gaat eten of drinken, uw actuele glucosewaarde en het aantal koolhydraten dat u gaat nuttigen, invoeren in de calculator. Op basis daarvan, en rekening houdend met de insuline die u nog in uw lichaam heeft, geeft de calculator een advies over het aantal eenheden insuline dat u moet toedienen om uit te komen bij uw streefwaarde, bijvoorbeeld 6 mmol/l. Natuurlijk weet de calculator niet of u gaat bewegen, veel stress heeft of misschien ziek bent. U zult dus altijd moeten blijven nadenken of u het eens bent met het advies of niet.

Vraag uw diabetesverpleegkundige

Wilt u aan de slag met een boluscalculator? Overleg dit dan eens met uw diabetesverpleegkundige.

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier