KIEZEN TUSSEN EEN LOSSE OF EEN GEÏNTEGREERDE SENSOR?


In januari vroegen we in de poll of uw insulinepomp moet kunnen samenwerken met een glucosesensor. 66 % van de stemmers zegt ja, 11 % nee en 23% geeft aan het niet te weten. Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een insulinepomp die al dan niet samenwerkt met een glucosesensor, ook wel continue glucosemonitoring (CGM) genoemd?

CGM is een systeem waarmee u 24/7 zicht heeft op uw actuele glucosewaarde. Bovendien geeft de CGM aan of uw glucosewaarden op het moment aan het stijgen of juist aan het dalen zijn en hoe snel dit gaat. Op deze manier kunt u altijd anticiperen op dreigende te hoge of te lage waarden.

Nu zijn er CGM-systemen op de markt die samenwerken met een insulinepomp, zogenaamde geïntegreerde systemen. Daarnaast zijn er glucosesensoren die op zichzelf functioneren, dus los van een insulinepomp. Elk systeem heeft voor – en nadelen. Waar uw voorkeur naar uit gaat is meestal heel persoonlijk.

Geïntegreerde systemen

Bij een geïntegreerd systeem werken de insulinepomp en de glucosesensor samen. Voorbeelden hiervan zijn de Paradigm Veo insulinepomp en de Enlite sensor, en de Animas Vibe insulinepomp en de Dexcom sensor.

Eén apparaat

Bij een geïntegreerd systeem kunt u de glucosewaarden aflezen op de insulinepomp. Het voordeel hiervan is dat u maar één apparaat hoeft mee te nemen.

Eén uitleesprogramma

Een ander pluspunt van een geïntegreerd systeem is dat u de gegevens van de pomp en sensor kunt uitlezen in één rapport op uw computer. Dat is wel zo overzichtelijk, voor uzelf maar ook voor uw voorschrijver.

Automatische insulinestop

De Paradigm Veo heeft een automatische insulinestop als iemand een te lage glucosewaarde heeft. Dit is handig voor mensen die vaak overvallen worden door ernstige hypo’s of die ‘s nachts vaak te laag zitten. De zogenaamde ‘lage glucose stop’ functioneert alleen als de pomp wordt gebruikt in combinatie met de optionele MiniLink-zender en glucosesensor.

Losse glucosesensoren

Een CGM-systeem kan ook los functioneren. Voorbeelden hiervan zijn de Dexcom en de Freestyle Navigator II. Deze glucosesensoren kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met een insulinepomp die niet kan samenwerken met een glucosesensor of bij insulinepentherapie. U heeft dan een apart apparaatje, in grootte vaak vergelijkbaar met een smartphone, waarop u de glucosewaarden kunt aflezen.

Aflezen op afstand

Vooral ouders van jonge kinderen vinden het een voordeel dat ze de glucosewaarden van hun kind kunnen aflezen op een apart apparaatje. Ze hoeven het kind dan niet te storen tijdens het spelen of slapen. Ze leggen de ontvanger bijvoorbeeld ‘s nachts op hun nachtkastje of vragen of de leraar een oogje in het zeil houdt tijdens schooluren. Het bereik tussen de sensor en de ontvanger varieert. De Dexcom heeft een bereik van 6 meter en de Freestyle Navigator II claimt een bereik te hebben van 30 meter.

Naar welk systeem uw voorkeur uitgaat, is heel persoonlijk. Mocht glucosesensortherapie voor u een optie zijn, dan is het verstandig de verschillende mogelijkheden met uw diabetesverpleegkundige te bespreken.

De tijd staat niet stil

Wat nu nog een droom lijkt, kan morgen realiteit zijn. Er zijn ontwikkelingen gaande waarmee mensen de glucosewaarde van de CGM via internet op elke willekeurige plek kunnen inzien. Hiermee kunnen ouders bijvoorbeeld de waarden van hun kind zien terwijl het op school zit of uit logeren is. In Nederland worden deze mogelijkheden nog niet aangeboden maar onderstaande linkjes laten wel zien waar de ontwikkelingen naartoe gaan.

Dexcom sensor binnenkort af te lezen met app of smartwatch? Lees er hier meer over...

Meer informatie over de Dexcom vindt u op deze Engelstalige site. Let op: de glucosewaarden op deze site zijn weergegeven in mg/dl. Om ze om te rekenen naar mmol/l moet u ze delen door 18.

http://www.dexcom.com/share

Apple Watch-app laat je bloedsuikerspiegel zien

http://icultu.re/1C9yFvf

 

 

 

 

Stel uw vragen aan:

De ervaringsdeskundige.


Marco is 43 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Hij werkt als internationaal wedstrijd nagelstylist.
In 2012 is diabetes type 1 vastgesteld. In 2013 kreeg hij een sensor en daarna een insuline pomp.

De medisch deskundigen.


Jacqueline Putker is vanaf 1984 werkzaam in de diabeteszorg. Eerst als groepsleidster, daarna als diabetesverpleegkundige in diverse ziekenhuizen, als auteur van columns en artikelen voor het tijdschrift Diabetes&Leven en als docent en (gast)spreker voor diverse opleidingen. In 2009 verscheen haar boek "diabetes, een rugzak voor het leven". Na een opleiding tot coach (2013) is het haar wens zich als diabetescoach te specialiseren.
 

Bela Pagrach is diabetes verpleegkundige sinds 1998 zowel in de eerste als in de tweede lijn. Sinds 2001 in Ziekenhuis Amstelland, sinds 2007 bij SALT in Zaandam. Haar werkzaamheden binnen de diabetes polikliniek bestaan uit de diabeteszorg voor volwassen , kinderen en zwangeren. Daarbij is ze gespecialiseerd in de diabetische voet, zowel screening en wondbehandeling. Ook verzorgt ze diabetes gerelateerde scholingen en workshops.


John Kölker is sinds 1988 werkzaam in het ziekenhuis en sinds 2003 in de zorg rondom het chronisch zieke kind. De kinderdiabeteszorg is naast astma zorg en obesitas het belangrijkste speerpunt. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles rondom sensortherapie bij kinderen en verzorgt hij scholing/training omtrent pomp en sensortherapie bij kinderen. Tevens is hij reeds jaren actief als vrijwilliger bij de Bas van de Goor foundation waar hij sportactiviteiten en sportkampen begeleid bij kinderen met diabetes.
 
Voor het stellen van uw vraag klik hier